De Ypertjes in Park Vijversburg

Het nomadisch volkje Ypertje vindt na jarenlange omzwervingen in Park Vijversburg (in de volksmond "Bos van Ypey") een plek om hun bestaan op te bouwen in harmonie met de natuur. Bij het ontwikkelen en bouwen hadden ze hulp nodig van de kinderen! Tijdens drie verschillende workshoprondes in juni, augustus en oktober 2021 hielpen zij de Ypertjes hun bijzondere wereld vormgeven.

In juni gaven de kunstenaars van Stoereloer workshops in Park Vijversburg voor kinderen vanaf 6 jaar. Met natuurlijke materialen, gekke gereedschappen en technieken bouwden maar liefst zestig kinderen natuurhuizen voor de Ypertjes. De stonden een tijd tentoongesteld in het Theekoepeltje in het park. Daarna kregen de huisjes een vaste plek in het bos.

Tijdens een workshop in augustus gingen de kinderen aan de slag met gekke kleuren, hoekige panelen en bijzondere ontwerpen. Daarmee kreeg het dorp een bijzonder karakter. Tussen de huizen door is het dorp in gericht met de kunstzinnige maaksels.

In oktober stond de workshop in het teken van rust en zorgen voor de natuur. Werken in het landschap betekent werken met de seizoenen. De kinderen verzamelden eerst zaden in het park. Daarna maakten ze voederplekjes voor de dieren.

Meer weten over Park Vijversburg?

Vijversburg is een historisch landgoed naast het dorp Tytsjerk, liggend in de twee gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. Natuur en cultuur gaan samen in het park (ook bekend als het Bos van Ypey). Check de website voor meer informatie!