Project Trekhaak

Stoereloer heeft een mobiele werkplaats waarmee we langs acht verschillende wijken en dorpen in de gemeente Leeuwarden trekken. Op elke plek bouwen we samen met bewoners aan een kunstwerk voor de wijk! Wij nemen alle materialen mee en de wijk zorgt voor deelnemers en een goede locatie. Samen timmeren, zagen, schroeven en snijden we alle onderdelen voor het kunstwerk en zetten we dit in elkaar. Daarna verhuizen we het kunstwerk naar een plek waar het een tijd kan blijven staan, bijvoorbeeld op het veldje bij een buurthuis. Meedoen is gratis en voor alle leeftijden.

Met project Trekhaak zijn we actief in de wijken Bilgaard, binnenstad Leeuwarden, Valeriuskwartier, Stiens, Huizum-west, Oldegalileen&Bloemenbuurt en als spetterende afsluiter: in Dublin, waar we kunst van Leeuwarders verbinden met de Dublinse jeugd! 

 

De Blauwdruk van Bilgaard

Op 11 september 2021 werkten tachtig kinderen en volwassenen aan een herinneringsmuur van keramiek voor in de tuin van Wijkcentrum Bilgaard. Het wijkcentrum vervult een centrale rol als ontmoetingsplek voor bewoners. Doel was elkaar en elkaars culturen beter leren kennen. Het betrof een samenwerking tussen wijkbewoners en Stoereloer, stichting Amaryllis, Wijkcentrum Bilgaard en wijkpanel Bilgaard.

Buurtkleed voor de binnenstad

Tijdens het buurtfeest op 19 september 2021 in de binnenstad van Leeuwarden werkten bewoners samen met de Eritreese gemeenschap Sedrana aan het buurtkleed. Sedrana is een Sociale Inloop voor nieuwkomers. ontmoeting is er nog niet tussen beide partijen. Het buurtkleed is geschonken aan Sedrana en wordt in de toekomst gebruikt bij feestelijke bijeenkomsten om samen aan te eten. In samenwerking met stichting Stjoer, stichting Amaryllis, Theater de Bres, Wijkpanel Binnenstad.

Plantenkunstwerk voor Valeriuskwartier

24 november 2021 stond in het teken van samenwerken aan een bijzondere plantenmuur voor MFC Westenkwartier. Er is weinig groen in de buurt en een kunstzinnige plantenmuur dat worden bewoners blij van! De deelnemers konden zelf metaal bewerken en daarmee plantenbakken smeden. Met de activiteit wilden de bewoners meer bewustzijn en aandacht voor ‘groen’ in de wijk. In samenwerking met basisschool in de wijk, stichting Amaryllis, vereniging Westenkwartier.

Mini kunstroute voor kinderen

Op zaterdag 18 december 2021 organiseerde Stoereloer de mini-kunstroute ‘Broekzakkunst'. In Winkelcentrum Bilgaard konden kinderen tussen 12:00 en 15:00 uur toveren met licht. Kinderen maakten met een bijzondere techniek een creatieve blauwdruk van objecten die ze in hun broekzak hebben. Steentjes, sleutels, snoep… De werken van alle kinderen tezamen vormden een draaiend mobile dat gedurende langere tijd geëxposeerd is in het winkelcentrum. Ook kregen de kinderen een eigen kunstwerk mee naar huis. Met deze activiteit gaven we kinderen een positief steunde in de rug tijdens coronatijd. I.s.m. Amaryllis, Het Generatiehuis, Winkeliersvereniging Bilgaard.

Buurtkroonluchter voor Stiens

Maar liefst 23 deelnemers uit Stiens werkten woensdag 23 februari 2022 samen aan een kroonluchter voor in de Bibliotheek. Met ambachtelijke technieken en materialen zoals papier scheppen, borduren, zand en verfstiften. Inspiratie voor de vorm van de lamp kwam uit de videogames Among Us en Minecraft. In eigen atelier maken de kunstenaars de lamp nu eerst af. Vanaf week 9 is de lamp te bewonderen in de bieb! I.s.m. dorpsbewoners, Amaryllis, jongerenhonk Stiens, Bewonersplatform Stiens, De Skalm, Bibliotheek Stiens en diverse basisscholen.

Het buurtbankje in Huizum-West

Midden in Huizum-West staat De Oude Ambachtsschool. Deze school heeft onder andere een bijzonder restaurant die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (WerkPro) bestieren. Deze kantine is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners waar zij zich thuis en welkom voelen. Maar de werkelijkheid is dat voor veel bewoners de drempel om naar binnen te stappen nog hoog is. Stoereloer ontwierp daarom samen met bewoners het Buurtplankje / Buurtbankje. In april 2022 kregen bewoners in de omgeving een buurtplankje aangereikt met schildermaterialen. Ieder verfraaide zijn buurtplankje op zijn of haar eigen manier. De kunstenaars namen vervolgens de buurtplankjes weer in en maken binnenkort een bank voor op het binnenplein van de Ambachtsschool, die deze zomer een horeca terras zal krijgen. De bewoners krijgen hun eigen bank! I.s.m. Amaryllis, stichting DOAS, Werkpro Leeuwarden en wijkvereniging Huizum-West.

Met het maken van een creatieve kloostermuur op 14 mei 2022 legde Stoereloer tijdens project Trekhaak de geschiedenis van de wijk bloot. Er is veel verloop in de wijk en de bewoners zien graag dat mensen zich verbonden voelen met de wijk en diens historie. Uitvoering in samenwerking met Amaryllis, wijkteam Oldegalileën, De Groene Apotheek.

Leeuwarder kofferkunst in Dublin!

We sloten het project Trekhaak af met een grande finale en verbinden Leeuwarden met Dublin. Bewoners van Leeuwarden werden opgeroepen om een miniatuur van zichzelf in te sturen. De boodschap bij het maken van ieders miniatuur is: ‘Wat wil jij graag geven aan de wereld, nu deze op z’n kop staat?’ Daarvoor maken de kunstenaars handreikingen. Maar liefst 300 Leeuwarders gaven zich op! Alle miniaturen gingen op 20 mei in een koffer mee naar Dublin. In de tussentijd hadden bewoners van Dublin dezelfde opdracht meegekregen. De miniaturen kwamen samen in het National Museum of Ireland. Daar gaven de kunstenaars van Stoereloer op 21 mei 2022 een workshop waarbij de miniaturen verwerkt werden in het kunstwerk. Dit kunstwerk is een utopische wereld uit een koffer waar iedereen in vrede, veiligheid en liefde met elkaar samenleeft. Het kunstwerk werd feestelijk geopend in het museum door de museumdirecteur en de Nederlandse ambassadeur in Ierland! En ook nu Stoereloer weer is vertrokken kunnen bezoekers van het museum via een ingebouwde brievenbus liefdevolle boodschappen aan deze wereld toevoegen. Het kunstwerk blijft nog een tijd tentoongesteld staan in het nationale museum en ook blijft het voor altijd onderdeel van de eigen collectie en daarmee behouden als nationaal erfgoed. Samenwerking met: Stoneybatter Youth Service, City of Dublin Youth Service Board, Nationa Museum of Ireland, Amaryllis.