Stoereloer en het "Woud van Waarde"!

Deze expositie was het eindresultaat van community art project “Bezinningsboom” van stichting Stoereloer. Aan het project werkten 213 kinderen en ouderen uit de gemeente Leeuwarden mee. Honderden mensen bezochten de expositie!

 

Lovende reacties:

'Indrukwekkend, mysterieus en boeiend. Prachtig!-' - Johan Noordhoff

'Wat een indrukwekkende tentoonstelling. De oprechte woorden raken mij diep. Magische omgeving met een verzameling van schatten. Een prachtig geheel!' - Rozemarijn Strubbe'

'Zo bijzonder, licht, openheid, prachtig samengebracht. Dit is verbinding: jong, oud, samen.' - Marlies

 

De deelnemers onderzochten tijdens workshops in beeld en taal wat zij belangrijk vinden in het leven. Ze gingen op zoek naar dierbare herinneringen, dat wat niet vergeten mag worden. Wat voor toekomstige generaties inspirerend en leerzaam kan zijn, kortom: iets dat bij kan dragen aan een mooiere wereld. En dat is belangrijk in deze tijd, waarin we met zoveel uitdagingen op het gebied van mens en milieu te maken hebben.

Door het Woud van Waarde te betreden, stapte je een ervaring binnen. In een donkere ruimte zag je enorme verlichte kunstinstallaties, je kwam terecht in een soundscape met teksten en geluiden, en je werd teruggeworpen op je eigen verhaal; het is tijd je te bezinnen.

 

Officiële opening was: vrijdag 27 januari 2023; 16:00 uur. Met optreden van Rowan Veltman!
De expositie was tot en met vrijdag 2 februari dagelijks te bezoeken tussen 12:00 – 16:00 uur (vrije inloop).
Locatie: Expo+ van De DOAS, Cornelis Trooststraat 48, Leeuwarden

 

Van de gedichten maken we ook een dichtbundel! Pre-order hier.

Over het project Bezinningsboom

Kinderen van verschillende basisscholen en clubs in Leeuwarden hebben gedichten gemaakt tijdens workshops van het project Bezinningsboom. Samen met dichter Kate Schlingemann vonden ze woorden die vertellen hoe zij zich ‘bezinnen’ op hun omgeving: waar ze wonen, graag komen, spelen. Ze stonden stil bij wat er wel of niet ten goede verandert, hoe het zou moeten zijn of blijven, en hoe ze dat ervaren. Met de woorden maakten ze een gedicht van 8 regels en kozen daaruit hun belangrijkste, mooiste, veelzeggendste stukjes, en schreven die als één regel op. Sommige van deze nieuwe lange regels vormen de wortels van de bezinningsboom, van waaruit groei mogelijk wordt. Andere zijn in verbeelde vorm, met kunstenaar Reina Visser, aangebracht op de stammen.

In dezelfde periode gingen volwassenen tijdens workshops met dichter Monique Buising en kunstenares Marjan Beuker aan de slag. Samen keken ze terug, praatten over het heden en keken vooruit. Ze verwoordden en verbeeldden wat voor hen belangrijk is en welke waarden ze graag willen doorgeven. De gedichten en beelden die zij maakten zijn geplaatst in weckpoten die de verlichte onderdelen van de bezinningsbomen vormen.

Kunstenares Marsja van der Ven maakte van alle ingrediënten grote kunstzinnige bezinningsbomen die gezamenlijk de expositie “Het Woud van Waarde” vormden. De kinderen en ouderen ontmoetten elkaar tijdens de expositie, vertelden elkaar verhalen en kwamen duurzaam met elkaar in contact. Na afloop van het project kreeg iedere deelnemers zijn eigen weckpot mee naar huis.

 

"Van te voren had ik niet kunnen bedenken dat het zo zou gaan; een gedichtje maken, wat mijzelf spiegelde. Bij het opschrijven van een zin, die mijn ouders vaak tegen mij zeiden, kwam nu verdriet en pijn naar boven… Het kunstwerk kon ik vervolgens, zonder erbij na te denken, vormgeven. Het gaf voor mij een mooie ervaring waar ik een blij gevoel van kreeg. Dankje dat ik mee mocht doen!" - Ineke

 

"Eerst had ik geen zin omdat ik verlegen ben. Maar al vanaf binnenkomst voelde ik inspiratie. Ik verliet de bijeenkomst blij en met een voldaan gevoel." - Annette

Dank

We bedanken iedereen die heeft meegewerkt aan project Bezinningsboom.

Dank aan alle 213 deelnemers die hun bijdragen in woord en beeld hebben geleverd. Telkens weer zijn we verrast door de wijze waarop deelnemers zich hebben opengesteld voor dit mienskipsproject en de persoonlijke verhalen die zij deelden. En natuurlijk de creativiteit!

Daarnaast willen we dichters Monique Buising en Kate Schlingeman bedanken dat jullie met ons in dit avontuur zijn gestapt.

 

We willen de fondsen en sponsoren bedanken die dit project mede mogelijk hebben gemaakt: Gemeente Leeuwarden, Fonds Sluyterman van Loo, VSB fonds, Zalsman Caparis Heerenveen, Provincie Fryslân, Prins Bernard Cultuurfonds en Univé. Dit project is onderdeel van IIS, het Mienskipsproject van Arcadia.

 

We hopen alle deelnemers en lezers te mogen verwelkomen bij nieuwe creatieve projecten van Stoereloer!