Poëtische nalatenschappen in Bezinningsbomen

Bezoek tijdens de koude wintermaanden het hartverwarmende Bezinningsplantsoen!

Deze expositie is het eindresultaat van community art project “Bezinningsboom” van stichting Stoereloer i.s.m. IIS/Arcadia. Aan het project werkten 211 kinderen en ouderen uit de gemeente Leeuwarden mee.

De deelnemers onderzochten tijdens workshops in beeld en taal wat zij belangrijk vinden in het leven. Ze gingen op zoek naar dierbare herinneringen, dat wat niet vergeten mag worden. Wat voor toekomstige generaties inspirerend en leerzaam kan zijn, kortom: iets dat bij kan dragen aan een mooiere wereld. En dat is belangrijk in deze tijd, waarin we met zoveel uitdagingen op het gebied van mens en milieu te maken hebben.

Door het Bezinningsplantsoen te betreden stap je een ervaring binnen. In een donkere ruimte zie je enorme verlichte kunstinstallaties, je komt terecht in een soundscape met gedichten en geluiden, en je wordt teruggeworpen op je eigen verhaal; het is tijd je te bezinnen.

 

Officiële opening: vrijdag 27 januari 2023; 16:00 uur.
De expositie is tot en met vrijdag 2 februari dagelijks te bezoeken tussen 12:00 – 18:00 uur (vrije inloop).
Locatie: Expo+ van De DOAS, Cornelis Trooststraat 48, Leeuwarden

Over het project Bezinningsboom

‘Wat wil jij graag doorgeven aan een volgende generatie’ is een grote vraag. Daar hadden dichters Kate Schlingemann en Monique Buising dan ook speciale workshops voor ontworpen. In de periode tussen mei en november 2022 bezochten zij vele groepen kinderen en ouderen. Dit leverde waardevolle gesprekken en bijzondere ontmoetingen op. Deelnemers leerden elkaar van een andere kant kennen, deelden verhalen en ervaringen die ze niet van elkaar wisten. ‘Bezinnen’ was een centraal thema tijdens de workshops. Tijdens de workshops maakten de deelnemers gedichten en vingen daarmee de essentie van wat zij persoonlijk van waarde achten.

 

Tijdens vervolgworkshops gingen de kunstenaars van Stoereloer (Reina Visser, Marjan Beuker, Marsja van der Ven) met dezelfde deelnemers aan de slag, maar dan nu beeldend. De deelnemers vertaalden hun gedichten van woord naar beeld.  Kinderen vatten hun ‘waarden’ in kunstwerkjes van vilt en linosnedes. De ouderen maakten naar aanleiding van hun gedichten kleine kunstwerkjes met verschillende materialen en technieken voor in weckpotten.

 

Alle gedichten en kunstwerken krijgen hun plek in Bezinningsbomen: enorme kunstzinnige installaties die stuk voor stuk een kunstwerk op zich zijn en tezamen vormen zij het Bezinningsplantsoen vol intieme en verhalen die je raken. Het is een bijzonder project, waarbij de weg ernaar toe van minstens net zo grote waarde is als het eindresultaat.

 

 

"Van te voren had ik niet kunnen bedenken dat het zo zou gaan; een gedichtje maken, wat mijzelf spiegelde. Bij het opschrijven van een zin, die mijn ouders vaak tegen mij zeiden, kwam nu verdriet en pijn naar boven… Het kunstwerk kon ik vervolgens, zonder erbij na te denken, vormgeven. Het gaf voor mij een mooie ervaring waar ik een blij gevoel van kreeg. Dankje dat ik mee mocht doen!" - Ineke

 

"Eerst had ik geen zin omdat ik verlegen ben. Maar al vanaf binnenkomst voelde ik inspiratie. Ik verliet de bijeenkomst blij en met een voldaan gevoel." - Annette

Samenwerkingen

Doit project is een professionele samenwerking tussen beeldend kunstenaars Marsja van der Ven, Reina Visser, Marjan Beuker en dichters Monique Buising en Kate Schlingemann. 

Aan het project werken o.a. mee: Nijlânstate, Ouderenproject Jelsum - Koarnjum, Stichting Amaryllis, team Ontmoeten&Meedoen, Mantelzorgcafé Grou, De DOAS, Atelier Scheffers, GKV Morgenster, Integraal Kindcentrum Sint Paulus, Sinne Kinderopvang, IKC Teresa, CBS Johan Willem Frisoschool, Het Palet Leeuwarden.

 

Dit project is onderdeel van IIS het Mienskipsproject van Arcadia. IIS is een productie van Arcadia en Keunstwurk en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, Prins Bernard Cultuur Fonds en Univé. Daarnaast steunen VSB fonds, Fonds Sluyterman van Loo en de gemeente Leeuwarden het project met een bijdrage.

 

Stoereloer gebruikt voor dit project bomen die gekapt zijn door de gemeente om andere bomen met te weinig groeiruimte meer ruimte te geven. Na afloop krijgen de bomen een eigen plek op het terrein van de makers of worden de bomen ontmanteld. Deelnemers krijgen hun eigen kunstwerken retour om te bewaren voor een volgende generatie.