Leeuwarden, 23 april 2021

 

PERSBERICHT

 

 

Kinderen bouwen dorp in park Vijversburg

Park Vijversburg staat bekend om de prachtige natuur maar wellicht nog wel meer om de combinatie van natuur en kunst. De collectie wordt dit jaar uitgebreid met kunstwerken van kinderen uit de omgeving. Kunstenaarscollectief Stoereloer en Park Vijverburg slaan de handen ineen met een speciaal Land Art project genaamd ‘Ypertje’. Ypertjes zijn de nieuwe bewoners van het park, dat in de volksmond Bos van Ypey wordt genoemd. Ze zijn op zoek naar nieuwe huizen om in te wonen en daar zijn creatieve kunstenaars voor nodig zoals de kinderen uit gemeente Tytsjerksteradiel, Leeuwarden en daarbuiten.

Het jaar 2021 staat in het teken van ‘Ode aan het landschap’. Dit thema is door heel Nederland aanleiding voor een diversiteit aan cultuurprojecten. ‘Ypertje’ is een project waarin kinderen worden uitgedaagd om kunstwerken te maken in het landschap.

Op zaterdag 5 juni doet het wezentje ‘Ypertje’, dat gemiddeld zo’n 10 cm groot is, zijn intrede in het park. Maar waar gaat het in wonen en hoe ziet het dorp eruit? Dat is de zoektocht van het project die de kinderen samen met Marjan Beuker, Marsja van der Ven en Reina Visser, de kunstenaars van Stoereloer, gaan maken.

Middels kunstworkshops met materialen uit het park zoals graspulp, wilgentenen, wol en hout gaan ze huisjes ontwerpen en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van oude technieken zoals vlechten, persen, spinnen, timmeren en papierscheppen.

De kunstwerken die je nu in het park vindt hebben een bijzondere relatie met de natuur. Hoe verhouden deze zich tot elkaar? Sluiten ze aan of vervreemden ze juist van elkaar? Neem bijvoorbeeld de paarse boomhut in het park, ontworpen door de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger, of de bijzondere beplanting op de heuvels, wat voor invloed heeft kunst op het landschap en vice versa. En welke keuzes maken de kinderen? Laten ze het dorp versmelten met het landschap of juist niet? Ook speelt het seizoen een belangrijke rol voor de keuzes die ze maken want afhankelijk van het seizoen worden de materialen bepaald. In de zomer zullen de kinderen andere materialen gebruiken dan in de herfst. De huizen, die samen het dorp voor de Ypertjes vormen, worden geconserveerd en krijgen een permanente plek in het park.

Het kunstproject vindt op drie momenten van het jaar plaats, het voorjaar, de zomer en in de herfst. Aanmelden kan vanaf 1 mei via www.stoereloer.nl.

 

EINDE PERSBERICHT